Als het over onderwijs voor onze kinderen gaat willen wij dan als ouders te veel? Ik heb jaren lang gestreden om mijn kinderen binnen de muren van een school te houden. Ik heb mij er altijd over verbaasd dat dit zo ging, maar ik geloof niet dat ik te veeleisend was.

Pagina 2

zaterdag 16 maart 2019

Thuiszittersinitiatieven met een rode streep erdoor.

We hebben een nieuw woord voor de Dikke van Dale: Thuiszittersinitiatieven. Er komt in word een dikke rode streep onder. Wat betreft de schoolbesturen zou er een dikke rode streep doorheen gezet moeten worden. Dus die Dikke van Dale zal het niet halen.
Schoolkinderen zijn het bezit van schoolbesturen. En daarmee basta. Dat is ons, Acato het thuiszittersinitiatief van Stichting Bloemfleur, heel duidelijk gemaakt. Door de schoolbesturen.

Deze week was Stichting Zwerfjongeren in het nieuws vanwege de schrikbarende toename van het aantal jongeren die op straat leven in Nederland.
In Nederland. Niet in India. In Nederland.

Ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat als het onderwijs zorgvuldig met hun bezit om zou springen dat jongeren dan op straat terecht zouden komen.

Oh ja. En de Zorg, die moet ook nog wat.

Een klein verhaaltje:
Wij kregen vorig jaar bezoek van drie mensen: een moeder met haar dochter en iemand van jeugdbescherming. Reden van het bezoek: Of wij de dochter wilde opnemen want ze zat thuis. Ze was toen 17 jaar. Ze verzuimde voortdurend van de Openbare School voor Speciaal Voortgezet Onderwijs.
De school had moeder al voor de rechter gesleept, via leerplicht, moeder had al boetes moeten betalen en als kers op de taart (maar niet heus) werd er een melding gedaan bij Veilig Thuis.

Voor mij zat een diep ongelukkige moeder, een van ellende dubbelgevouwen dochter en een vrouw van jeugdbescherming die mij probeerde uit te leggen dat het meisje thuis zat omdat: zij met geen enkele leraar kon opschieten.

Wij namen het meisje op en ze voelde zich onmiddellijk prettig bij Acato. Wat direct opviel: ze ging als een razende aan haar schoolwerk want ze wilde haar school graag afmaken.

Uiteraard heeft dit meisje een stoornis van het een of 't ander, anders ging het niet zo vreselijk mis. En wij ervaren ook dingen die moeilijk gaan. Natuurlijk. En nee, het is niet helemaal de schuld van de leraren op die school, dat het mis ging. Maar daar gaat het nu even niet over.

Ik wil het alleen even hebben over de weg die dit kind gaat. Wat gebeurde namelijk hierna?

Toen het meisje een half jaar bij ons zat werd de moeder gesommeerd door het schoolbestuur om haar uit te schrijven van school. Ook de dame van Veilig Thuis vond dat het beste! Ze ging er toch niet meer heen en ze hoefde wat betreft deze verantwoordelijke- en machtige mensen na haar 18e toch niet meer naar school.

Wij, van Acato, hebben moeder op het hart gedrukt haar dochter niet uit te schrijven. Het meisje had nog geen eindexamen gedaan en had recht op onderwijs. De school moest volgens ons de zorgplicht serieuzer nemen.

Moeder werd uitgenodigd op school, Veilig Thuis schitterde door afwezigheid. Wij stuurden iemand mee om moeder bij te staan. Ze kwamen tegenover vijf mensen te zitten. Bij binnenkomst werd geprobeerd om de begeleiding van Acato op de gang te laten staan. Ze wilden moeder alleen tegenover vijf mensen laten zitten. De begeleiding van Acato liet zich niet afschepen, maar het mocht uiteindelijk niet baten.
Moeder kreeg te horen dat ze haar dochter uit moest schrijven want na haar 18e mocht ze niet meer op het Special Onderwijs ingeschreven staan. In deze tegenstrijdigheid zit de leugen verpakt: waarom hadden ze moeder dan nodig om de dochter uit te schrijven?

Moeder schreef uit. Natuurlijk. Wie wil dit nog? Deze vuiligheid, deze vijandigheid?

Haar dochter zit nu bij Acato en leert. De Gemeente kwam daar achter en zei: wat doet dat kind daar? Die is toch achttien?

Veilig Thuis heeft geen interesse meer.

Wij wel. Dit kind blijft bij ons. Tot ze voldoende geleerd heeft om de volgende, veilige, stap te nemen.

Voor de duidelijkheid: Jongeren kunnen tot hun 20e terecht op het Speciaal Onderwijs. Volgens de wet. En als het nodig is: tot hun 23e.

Je zou er moedeloos van worden.
Er is wel een aardig rapport geschreven over thuiszittersinitiatieven: Leren van thuiszittersinitiatieven. (www.opaz.info/nieuws/publicatie-leren-van-thuiszittersinitiatieven. Acato staat op pagina 18) In opdracht van het ministerie, ondanks de rode streep eronder. Zie de link hiernaast.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten